SE & GÖRA

Upptäck Hällesjö


Vandringsstigar, Forn- och Kulturminnen, Fäbodvallar och berättelser hittar du i Hällesjö appen.

Old Trail Town


Alla nya och gamla besökare hälsas välkomna till Old Trail Town.

Hällesjö Kyrkan


Hällesjö kyrka har ett orginellt och intresssant utseende, med sin åttkantiga form och fönsterförsedda takkupol.

Foto: Anders Gustafsson

Grillplats och Badstrand


Mitt i byn finns en fin badstrand med omklädningshytter, picknickbord, gungställning och grillplats. 

Vandring - Brännåsstigen


7km enkel väg till Brännåsbodarna. Stigen är väl uppmärkt (blå markering)  och går genom genuin Jämtländsk skog.

Stämningen varierar allt eftersom du passerar gammalgranskogen, den spångade Milsjöflon och Brännåsflon och därefter upp i den glesa blåbärsrika Tallskogen.


klicka här för början av stigen

Skidspåret


På vintern går det att byta vandring till längskidåkning.

Old Trail Town

Drömmenom en Västernstad har funnits med sedan barndomen. Allt började med Bröderna Cartwright på TV i 7-åldern. Jag och mina barndomskamrater här i Hällesjö lekte sheriffer, banditer och byggde en liten stad av kojor. Vi inspirerades av många västernserier på TV samt pocketböcker och serietidningar.


"En händelse på ett västernavsnitt gav mig en idé som kanske inte sågs med blida ögon av min skolfröken. Några äldre kamrater och jag hade blivit osams och jag såg på lördags-kvällens västern på TV hur en man som jagades av banditer spände ett rep mellan träden på var sida av vägen och när de kom ridande ramlade hästarna och männen. Jag spände ett rep mellan stolpar på var sida avvägen och det fungerade ju lika bra, när mina för tillfället ovänner kom cyklande. Dagen eftervågade jag först inte gå till skolan och när jag till slut kom dit stod fröken och barnen ute och väntade. Inget blev sagt om detta på hela veckan men vi gick även halva lördagar i skolan på den tiden. När jag kom hem på lördagen var mamma skitförbannad, hon hade fått brev från min skolfröken där det stod att jag inte fick se på västernfilmer i TV därför att det gav mig så många dåliga idéer.Jag skulle inte heller leka cowboylekar med de andra barnen."


Ja, allt rättade till sig till slut, förutom att vilda västern-inspirationen aldrig gick över.


Nu tillbaka till Old Trail Town. Det hela startade med själva idén när Roger alias Mr Simson köpte sin gård och den tillhörande marken i slutet av 90-talet. Vi var några stycken som gick runt och tittade och idéerna runt den fina platsen började ta form. Men det skulle ta många år innan starten blev av. Jag började höra mig för runtomkring här om baracker på hjul och medar. Vissa fick jag köpa ochandra blev skänkta bara jag hämtade dem. Det var mycket arbete med att bygga om en del uthus så att de stod på medar så att de kunde transporteras hit och bli fixade i ordning för att få den rätta stilen.


Namnet Old Trail Town kommer från en bok som, jag lånade av en vän som även han hjälper till med detaljer i staden. Mycket av grundtankarna bakom allt är ju också att kunna skapa en plats där alla, barn coh vuxnaska trivas och tycka det är trevligt.


I arbetet med att bygga upp staden har många hjälp till och många har även skänkt saker. Utan er har drömmen om en västernstad som blev en verklighetvarit omöjligt. Ett stort och varmt tack, ingen nämnd och ingen glömd.


Hans-Erik Pierre alias Morgan Cane, sheriff i Old Trail Town.


Inträdet till Old Trail Town är som tidigare gratis, men lägg gärna en grindslant som används till underhåll och omkostnader för drivandet av Westernstaden

Förfrågningar telefon: 072-726 76 39.


Om du som privatperson eller företag vill sponsa Old Trail Town på något sätt kan du ringa eller skicka ett mail till oldtrailtown@gmail.com


Hällesjö Kyrkan


Hällesjö kyrka har ett orginellt och intressant utseende, med sin åttkantiga form med fönsterförsedd takkupol, med s.k mittlanternin. Kyrkobygget påbörjades år 1847 och exteriört stod kyrkan klar ett år senare. Arbetet interiört tog lång tid och först år 1853 kunde Hällesjö kyrka avsynas och invigas av biskop Israel Bergman.


Den vackra och imponerande klockstapeln i Hällesjö är något äldre än kyrkan. En målad inskription i stapelns nederparti anger 1781 som byggnadsår. Även om det inte finns styrkt genom bevarade dokument torde det vara höjt över alla tvivel att klockbyggherre var den kände Pål Persson från Stugun. Hans staplar, varav flera finns bevarade, är alla byggda efter ett bestämt schema på åttkantigt fundament och med väl avvägd, spånklädd lökkupol.


År 1923 genomgick Hällesjö kyrka en genomgripande renovering. I samband med renoveringen avlägsnades de tidigare draperierna på altarväggen och ersattes med den nuvarande altartavlan utförd av Gabriel Strandberg med snidad ram, av bysnickaren Nils P Lundström.


Klicka här för mer information om kyrkan.

Badstranden och grillplats

Badstranden från luften
Umklänningshytta
Grillplatsen
Badplatsen på vintern
unsplash